» Ziņas
Konkurss „Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2012”
Sākusies interneta balsošana par Tūrisma attīstības Valsts aģentūras rīkotā konkursa „Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2012” otrās kārtas pretendentiem, lai noteiktu uzvarētājus. No Liepājas puses uz otro kārtu izvirzīti divi pretendenti: Lauku rudzu saldskābās maizes cepšana Pāvilosta novada Sakas pagasta „Ievlejās” (iesniedzējs Agita Pētersone) un „Kurzemes vīna tūre”, kuras maršrutā ietvertas vīna darītavas Laucienā, Sabilē, Rendā, Kuldīgā, Aizputē, Durbē un Sieksātē (iesniedzējs biedrība „Kurzemes tūrisma asociācija”).
Viesu nams „Ievlejas” atrodas Sakas upes krastā netālu no Pāvilostas. Viesu nama saimniece Agita Pētersone saviem viesiem piedāvā ne tikai nakšņošanu mājīgos namiņos, bet arī citas ar latvisko dzīvesziņu saistītas aktivitātes: pirts procedūras, lauku sētas dzīvesveida iepazīšanu, kā arī iespēju apskatīt senos latviešu zemnieku un zvejnieku darbarīkus izveidotajā ekspozīcijā. Tomēr galvenais, ar ko „Ievleju” saimniece piesaista klientus un kas sniedz tiešām neaizmirstamu pārdzīvojumu, ir dabīgi raudzētas lauku maizes cepšana ar malku kurinātā klona krāsnī. Šī piedāvājuma būtība ir ļaut ikvienam piedalīties maizes cepšanas procesā, uzzināt par šīm tradīcijām Latvijā un pasākuma noslēgumā arī nogaršot pašu izcepto maizīti.
Savukārt Kurzemes vīna tūres mērķis ir atgādināt par to, ka līdz pat 20.gs.vidum Sabilē atradās vistālāk uz ziemeļiem augošie vīna dārzi, kā arī iepazīstināt ekskursiju dalībniekus ar vīna darīšanas smalkumiem Kurzemes pusē. No Liepājas apkārtējiem novadiem šajā tūrē iekļautas trīs vietas, kurās var gan redzēt, kā top vīns, gan arī degustēt to: Aizputes vīna darītava „Eko Vīns”, kurā saimnieko atraktīvais Mārtiņš Sants kopā ar tēvu Vari, Durbes SIA „Evi&Jo”, kuras saimniece Evija Kopštāle papildus vīna degustācijām piedāvās arī nogaršot konservētus augļus un dārzeņus, un viesu nams „Garīkas” Skrundas novadā, kur audzē šitake sēnes un dara stipro dzērienu ponšo – aperitīvu, kurā būs sajūtama medus, saules un vasaras garša.
Tūrisma attīstības Valsts aģentūras iedibinātā tradīcija apbalvot veiksmīgākos jaunienācējus tūrisma uzņēmējdarbības jomā ilgst jau vairāk kā 5 gadus. Tādā veidā tiek pievērsta sabiedrības uzmanība jaunizveidotiem tūrisma produktiem.
Šogad konkurss tika organizēts trīs kategorijās: kultūras, dabas un veselības un labjūtes (welness) tūrisms. Katrā kategorijā piešķirs uzvarētāja balvu 3 nominācijās: „Gada jaunais kultūras tūrisma produkts”, „Gada jaunais dabas tūrisma produkts”, „Gada jaunais veselības tūrisma produkts”.
Konkursa pirmās kārtas uzvarētājus noteica TAVA direktora izveidota komisija, izvērtējot iesūtītos pieteikumus. Bet otrās kārtas uzvarētāji tiks noteikti, apkopojot Latvijas iedzīvotāju balsojuma rezultātus internetā, mājas lapā http://www.tava.gov.lv/lv/aicinam-balsot-par-veiksmigakajiem-jaunajiem-turisma-produktiem , un komisijai iepazīstot pretendentu piedāvājumus klātienē.
Kopumā pirmās kārtas atlasi izturējuši šādi tūrisma piedāvājumi: vīngliemežu audzētava „Ošu mājas” Preiļu novadā, velomaršruti „Ar velo pa Pārgauju un tuvāko apkārtni” un „Pa Ķemeru nacionālā parka dziedējošās zelta dzīslas pēdām” Dabas tūrisma kategorijā; veselības tūrisma programma „Ar basām kājām pēc veselības”, „Ajūrvēdas kūres svara samazināšanai un detoksikācijai” un „Park and Bike” Veselības tūrisma kategorijā; lauku rudzu saldskābmaizes cepšana „Ievlejās” Pāvilostas novadā, ekspozīcija „Cēsis – Latvijas vēstures simbols” Cēsu jaunajā pilī, atpūta Jaunmoku pilī, izzinot apkārtnes kultūrvēsturi, un Kurzemes vīna tūre Kultūras tūrisma kategorijā.
Apbalvošana paredzēta gadskārtējā nozares sarīkojumā „Tūrisma forums” šī gada 7.decembrī.